dimecres, 12 de gener del 2011

El record de les feines


Comencem l’any amb un cicle de xerrades per donar a conèixer com es treballava en tres oficis ben diversos, al Baix Camp i al Priorat.


Parlarem de la fàbrica de rentadores Crolls de Reus, de les noies que venien del Priorat a fer de minyones i de l’aprofitament dels recursos de la muntanya a la Mussara. Es tracta d’un ventall d’activitats vinculades als tres sectors econòmics: el món rural, la indústria i els serveis.

Les xerrades són fruit de recerques realitzades per membres de l’entitat. Permeten dibuixar el panorama de les condicions de treball, de les estratègies de comercialització de productes, del detall de les tasques, de les dificultats amb què es trobaven i de les relacions personals que es generaven a partir de la feina.

Tot plegat, en contextos socials i econòmics aparentment ben diferents de l’actualitat però que ens permeten reflexionar sobre conceptes novament en vigor com són les fluctuacions dels cicles econòmics, la popularització d’aparells d’ús domèstic, les migracions, l’explotació sostenible dels recursos i la interacció entre l’esfera laboral i la privada quan es viu a la casa on es treballa.



El cicle el formen aquestes xerrades:


Dijous 27 de gener
.

La Crolls: història d'una fàbrica, a càrrec d’Isabel Martínez Martínez

Els 36 anys de trajectòria d’aquesta empresa reusenca reflecteixen l’evolució social i econòmica de la ciutat i del país a mitjan segle XX.

Dijous 3 de febrer
Anar a servir: les minyones del Priorat a Reus, a càrrec de Laura Poblet Estivill

A la primera meitat del segle XIX, el treball com a minyones era una via molt utilitzada per part de les dones del Priorat i altres zones rurals que emigraven a Reus.



Dijous 10 de febrer
Viure de la muntanya: l'aprofitament del medi a la Mussara, a càrrec de Laura Poblet Estivill i Montserrat Flores Juanpere
Els habitants de La Mussara aprofitaven al màxim un ampli ventall de petits recursos que els oferia un mitjà difícil.



Totes les xerrades seran a 2/4 de 8 del vespre, a l’Arxiu de Reus (c/ Sant Antoni Maria Claret, 3).

Organitzen: Carrutxa, Arxiu Municipal de Reus i Arxiu Comarcal del Baix Camp.