dimecres, 22 de desembre del 2010

Porta barretina morada el tió?


En l'actualitat, el tió és, segurament, l'element més emblemàtic que identifica la tradició catalana de les festes nadalenques. El costum de fer cagar un tronc –sense forma concreta o figurant un animal, segons el moment i el costum de cada casa– ja fa anys que va sortir de l'àmbit domèstic i familiar per esdevenir motiu de celebració col·lectiva a l'escola, a l'associació cultural o al carrer.

De tions, n'hi ha de moltes formes. Hi ha indrets on es troba al bosc i acaba cremant al foc a terra; n'hi ha que arriben cada any a la mateixa casa, amb aparença de bestiola, amb cap i potes..., o no.

Des de fa uns quants anys, els tions es troben a les botigues i a les parades de les fires de Nadal. Aquests, per allò de refermar la catalanitat de la peça, solen anar cofats amb la corresponent barretina vermella. Els hi ha succeït com a la crema, que ha de ser catalana. O sigui, «pus cofa barretina, Déu li'n dó glòria».

Enguany, l'organització reusenca de Maulets organitza una reivindicació divertida, canviant tions per paresnoels –d'aquests barbuts, amb vestit vermell i blanc, amb arrels publicitàries i símbol del Nadal consumista– a la plaça de Prim. Ho faran avui i demà, 22 i 23 de desembre, de 6 a 8 de la tarda.

L'acte forma part d'una campanya més àmplia, amb l'objectiu de plantar cara a la homogeneïtzació de la festa, fruit de la propaganda, i també conscienciar la població que la festa és quelcom més que consum. Un missatge que no per conegut deixa pas de tenir sentit, i més encara en temps de crisi. En la reivindicació de la tradició pròpia, segons s'anuncia, explicaran perquè el tió porta barretina morada. Suposem que la raó és perquè aquest tions catalans són, en concret, del Camp o del Priorat...

Els Maulets també ofereixen l'oportunitat de conèixer les cançons tradicionals que acompanyen la cerimònia de fer cagar l'animaló.