divendres, 3 de desembre del 2010

El Priorat veu viable esdevenir Patrimoni de la Humanitat

Publicat a delCamp.cat, 03/12/2010:

El Consell Comarcal del Priorat i l'Associació Prioritat van lliurar el passat dia 20 de novembre al conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el primer document que sol·licita a la Direcció General del Patrimoni i al propi Govern que assumeixin el projecte de candidatura del Priorat per ser inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial com a paisatge cultural agrari de muntanya mediterrània.

El priorat vol ser Patrimoni de la Humanitat en la categoria de paisatge cultural agrari de muntanya mediterrània

El Priorat vol ser Patrimoni de la Humanitat en la categoria de paisatge cultural agrari de muntanya mediterrània

El president de l'Associació Prioritat, Jaume Domènech, ha explicat a delCamp.cat que aquesta iniciativa és el resultat d'una inquietud de la societat civil de la comarca, que al llarg dels darrers tres anys ha anat prosperant fins a esdevenir un projecte sòlid, que ha obtingut el suport del Consell Comarcal i de diversos ajuntaments. Domènech és conscient que es troben a l'inici del procés, però considera que "l'important és ser-hi i que el projecte continuï viu i camini".

I és que el procés es troba en la seva fase inicial, ja que s'ha lliurat el primer document a la Generalitat. A partir d'aquí, el govern català ha de valorar la documentació i, si ho veu viable, ha d'assumir-lo com a projecte de país i, posteriorment, presentar-lo al govern de l'Estat. Serà aquesta administració qui tingui l'última paraula i presenti la candidatura a la Unesco. En aquest sentit, doncs, encara no es pot parlar de terminis.

La documentació presentada a la Generalitat és de caràcter tècnic i inclou tots els paràmetres que marca la Unesco per tal de pertànyer a la Llista del Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural agrari de muntanya mediterrània.

El president de l'Associació Prioritat és conscient que amb el canvi de govern a la Generalitat el procés es pot retardar, però ha destacat que Convergència i Unió "ja ha manifestat el seu suport a la candidatura". Ara també resten a l'espera d'obtenir el suport de la Diputació de Tarragona com a òrgan supramunicipal.