dilluns, 15 de novembre del 2010

Jornada sobre el patrimoni festiu

Una cinquantena de persones va participar dissabte passat a la sessió de treball Patrimoni immaterial, patrimoni festiu, que l'entitat va organitzar a l'Arxiu de Reus.



Les quatre intervencions que es van succeir van posar de manifest algunes experiències de treball que s'estan realitzant en aquest moment al voltant de la festa i del paisatge. D'una banda, es va parlar de la importància i dels objectius de catalogar i estudiar el patrimoni immaterial en aquests dos àmbits per tal de fer-ne el retrat actual, promoure la seva divulgació i contribuir a la seva preservació.

De l'altra, es van poder veure alguns dels resultats d'aquests treballs. Es va fer balanç del primer any de funcionament del portal festesreus.cat, que ofereix una presentació de tot el calendari festiu de la ciutat i es va complementant amb l'aprofundiment progressiu en diferents festes. Presentació de cada festa, síntesi històrica, músiques, danses, elements del seguici, costums i actes, ja són presents en aquestes pàgines.



Es va posar de manifest la voluntat de divulgació –des d'un plantejament ampli i, en un futur proper, participatiu– que va impulsar l'IMAC en crear aquest projecte, que conflueix amb la trajectòria de divulgació a través del web per part de Carrutxa des dels seus inicis.

Tot seguit es va presentar el resultat del treball realitzat per Carrutxa durant l'any 2010 al voltant del panorama festiu que existeix actualment al Baix Camp i al Priorat. L'objectiu era encetar un retrat de les festes i elements festius amb interès patrimonial que existeixen actualmen, per tal d'oferir una primera proposta de catalogació del patrimoni festiu d'aquestes dues comarques que ha de nodrir el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

El resultat ha estat un conjunt de 15 fitxes de festes, que caldria completar en una segona fase –és ben simptomàtic que en un sol any sigui impossible per a un equip de treball documentar totes les festes d'un territori concret– fins a obtenir la vintena d'elements que es consideren d'interès. Des de Sant Antoni –a Falset– fins a la nit de Reis –a Cornudella–, passant pel Divendres Sant a Riudecols, la Mare de Déu del Carme a Cambrils, la Mare de Déu de la Riera a les Borges o la de la Misericòrdia a Reus, els participants a la jornada –alguns dels quals venien dels pobles estudiats– van fer un viatge ben complet i divers pel calendari festiu sense moure's d'aquestes comarques.

Aquest catàleg del patrimoni festiu del Baix Camp i el Priorat ha de servir per nodrir el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, que va ser presentat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana com un projecte a càrrec de la Generalitat de Catalunya d'elaboració a llarg termini. Es va explicitar que el Catàleg ha de servir per documentar, salvaguardar i divulgar el conjunt de festes del país que obtenen algun tipus de reconeixement cultural.

Ja fora de l'àmbit de les festes, l'associació Prioritat va mostrar el projecte de convertir el Priorat en patrimoni mundial gràcies a la integritat i diversitat del seu paisatge agrari, que és una representació ben àmplia dels diferents paisatges agrícoles de la Mediterrània. L'estudi dels diferents elements que el componen, en paral·lel a la suma d'esforços a la comarca, ha de fer possible que la UNESCO reconegui el valor de la interrelació que existeix entre el seu medi natural i la intervenció humana.




La sessió de treball va servir com a marc per al lliurament, per part del director del CPCPTC, Ramon Fontdevila, del diploma que reconeix la festa major de Sant Pere com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Va rebre el diploma la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Empar Pont.