dilluns, 7 de juny del 2010

Parlem de festa 2010

Al juny, a Reus «Parlem de festa». Per tercer any consecutiu, aquest cicle ens convida a reflexionar i aportar coneixements sobre la realitat festiva.

Nous rituals de festa. Taula rodona amb Paco Cruz (Granollers), Xavier González (Tarragona), Lídia Romeu (Vilafranca del Penedès) i Montserrat Flores, de Carrutxa.
Dimecres 9 de juny a les 8 del vespre, als jardins de la Casa Rull (c/ de Sant Joan, 29).


La declaració de la festa major de Sant Pere com a festa patrimonial d’interès nacional ha fet evident la importància de la conservació, al llarg dels segles, d’uns ritus –unes pràctiques establertes de caire simbòlic– més enllà de les variacions en la quantitat o en el rerefons associatiu dels elements que hi intervenen. Les nostres festes majors –i la de Reus no n’és cap excepció, ans al contrari– són plenes de ritus més o menys antics.

Un ritual, però, que no és fixat ni fossilitzat en el temps. Cada celebració incorpora nous costums, recreant-ne d’antics o no, que incorporen una càrrega simbòlica o emocional i que, més enllà de la seva antiguitat, esdevenen ritus associats al bon desenvolupament de la festa.

En aquesta taula rodona volem parlar d’aquests nous ritus que enriqueixen o modifiquen el ritual de les festes majors.

Atenció: aquest acte s'ha hagut de suspendre a causa de la pluja. Tan aviat com es fixi una nova data ho anunciarem aquí mateix. Us preguem que disculpeu les molèsties!



Presentació del llibre de Josep Ferré (a) Queri, Explicació del Carnaval de Reus i dels costums que hi ha durant l'any. Introducció i notes a càrrec de Salvador Palomar.
Dijous 10 de juny a les 8 del vespre, als jardins de la Casa Rull (c/ de Sant Joan, 29).

Aquest és un romanço escrit cap al 1895, que descriu les festes que se celebraven a la ciutat. Fa una atenció especial a aquelles que podien tenir un atractiu, com a curiositat o per la seva espectacularitat, ja que els romanços de fil i canya es recitaven al carrer i després es venien.
A partir d'aquesta funció del romanço -una forma de literatura prou exitosa en el passat- us proposem una conversa, conduïda per Salvador Palomar i Ferran Sugranyes, sobre les formes de comunicació folklòrica en el present, especialment pel que fa a l'ús de les xarxes telemàtiques.

Aquest llibre ha estat publicat amb motiu dels 30 anys de la creació de Carrutxa.

Organitzen: Carrutxa i IMAC.