dissabte, 3 de gener del 2009

Calendaris

Amb el nou any, sovinteja l'edició de calendaris temàtics per part d'empreses o associacions, que es regalen o es venen. Fruit de la recerca d'imatges antigues que desenvolupa Carrutxa, la propera setmana es presenta «A la font i al rentador», un calendari per al 2009 publicat amb la col·laboració del Parc Natural de Montsant, la Diputació de Tarragona i Aigües de Reus. Els actes de presentació tindran lloc a l'Espai d'Informació Ambiental, a Reus, el dijous 8 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, i a la societat i al local de «La Veritable Aliança», a la Vilella Alta, el dissabte 10, a les 7 de la tarda.



El calendari ja es pot recollir –és gratuït per als col·laboradors de l'entitat– al nostre local i es podrà trobar, com en anys anteriors, als ajuntaments o punts d'informació del Parc Natural, o a l'Espai d'Informació Ambiental de Reus.



Full del calendari de l'IMAC

Quant a l'àmbit de les festes populars, l'IMAC ha editat, com acostuma, un calendari sobre les festes reusenques, amb fotografies actuals de Niepce, Sergi Herrera i el seu arxiu, enguany amb uns breus textos explicatius de les tradicions del present –de la nova Vella Quaresma als Tres Tombs del març– de la ciutat. Al mes d'abril llegim que la diada de Sant Jordi se celebra al Mercadal, fet que sembla indicar que, enguany, la festa continuarà en el seu espai històric, esperem que sense pol·lèmiques innecessàries. Es pot adquirir a la seu de l'IMAC.



Una de les fotografies de Carles Fargas per al calendari dels Nanos


No és l'únic, però. Divertidíssim i recomanable del tot és el que ha editat la colla de portadors dels Nanos de Reus –l'Agrupament Escolta La Mulassa– per celebrar els 40 anys de les actuals figures. Amb treballades fotografies de Carles Fargas, el calendari mostra els nostres nanos en situacions quotidianes, vinculades a cada moment de l'any, que et fan somriure a cada pàgina. No us el perdeu i regaleu-ne algun exemplar a les amistats.



Un dels dibuixos de Carles Ballesteros que il·lustra el calendari de tradicions i costums


Finalment –de calendaris n'hi ha molts altres–, el CPCPTC, de la Generalitat de Catalunya, ens ha felicitat les festes amb un pràctic i ben dissenyat calendari, amb il·lustracions de Carles Ballesteros, editat conjuntament amb Òmnium Cultural. El calendari pregona que «recull únicament festes tradicionals-populars», però es deixa que han de ser oficials o del Cap i Casal. Hi trobareu –per exemple– Sant Medir, Sant Ponç, Sant Eudald i Sant Anastasi, que són celebrats a la pràctica totalitat del país, però no Sant Fèlix o Santa Tecla, que són festes estrictament locals...