dijous, 29 de gener del 2009

Activitat intensa, perilla el Centre de Documentació

Carrutxa va presentar ahir dimecres el seu projecte d'activitats per al 2009. Les principals línies de treball són:
  • Caramella, 10 anys, 20 números. L'aniversari de la revista que Carrutxa coedita amb Solc (del Lluçanès) i Tramús (de Massalfassar) se celebra amb dos espais de reflexió a partir de la xarxa de col·laboracions i intercanvis que la fan possible. Així, aquest dissabte 31 de gener, taula rodona Cultura popular i mitjans de comunicació a Barcelona. Dissabte 28 de febrer, a Reus, jornada El cançoner de la guerra civil, amb diferents aportacions que s'anunciaran properament i concerts de Biel Majoral i de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (a confirmar).
  • Educació, cultura popular i moviment obrer. Amb motiu del centenari de la Setmana Tràgica i l'afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia, diverses activitats al llarg de l'any ens acostaran a moviments socials que foren pioners a Europa en l'àmbit de l'educació i la cultura. A més de la conferència de Dolors Marín aquest divendres 30, està previst un cicle de conferències la primera setmana de març, coorganitzat amb la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la URV, altres activitats a Reus i Falset (en col·laboració amb l'Arxiu Comarcal del Priorat) i diverses edicions.
  • Col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, amb un cicle de divulgació sobre les festes als pobles de Montsant, i l'edició de dos nous opuscles de la sèrie sobre el patrimoni cultural de Montsant (un dedicat als pastors i l'altre a les construccions de guerra).
  • Adhesió a l'Any Amades. Dimarts 3 de març, presentació de l'Any Amades i de la col·lecció "Biblioteca de tradicions populars". El mes d'octubre, una jornada sobre El Baix Camp i el Priorat a l'obra de Joan Amades.
  • Montsant, front de guerra. Es divulgaran els resultats obtinguts en la recerca feta l'any 20o8, a través d'un cicle de conferències al Castell de Falset (al mes de maig, coorganitzades amb l'Arxiu Comarcal del Priorat), un seguit de xerrades als diferents pobles i l'edició d'un llibre.
Cadascuna d'aquestes activitats, i totes les que s'aniran concretant al llarg de l'any, seran anunciades en el seu moment i es podran consultar a l'agenda.

Malgrat tot, aquest conjunt de projectes engegats i línies d'investigació obertes contrasta fortament amb la situació en què es troba el Centre de Documentació. La manca de recursos impedeix garantir la seva infraestructura i dotar-lo de les hores de feina necessàries per a catalogar tot el fons –documents orals, imatges en diferents formats, documents, biblioteca, hemeroteca– que l'entitat ha recollit en els seus quasi 29 anys d'existència, i que augmenta constantment a partir de les recerques. Aquestes feines internes són imprescindibles per poder continuar organitzant activitats i conduint recerques, i per poder atendre les nombroses consultes presencials i virtuals que rep el Centre de Documentació.

La continuïtat de l'associació com a grup de recerca i divulgació de la cultura popular i la memòria històrica està fora de tot dubte, però cal trobar una fórmula per gestionar el patrimoni de coneixement acumulat per l'entitat amb el pas dels anys i posar-lo a disposició del públic, més enllà de les activitats que regularment anem realitzant. Allò que està en perill seriós és el servei públic que ofereix.

Actualment, estem en converses amb dues institucions que habitualment donen suport a les nostres activitats: la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya. D'aquestes converses en depèn la continuïtat del projecte.

Podeu veure el ressò que El Punt i Canal Reus TV han donat a aquesta situació.