dijous, 28 d’agost del 2008

S'acaba l'agost



Conferència sobre l'aprofitament de l'aigua en la societat tradicional. Albarca

S'acaba l'agost. Com en els darrers anys, l'estiu ha estat un temps per a les activitats de difusió del patrimoni –si ho preferiu, de restitució del coneixement– a diferents poblacions del Priorat, en forma de conferències, presentacions i exposicions.

Enguany, el cicle organitzat conjuntament amb el Parc Natural de Montsant ha aplegat més de quatre-centes persones –una quarantena de mitja per sessió– en les conferències organitzades en la pràctica totalitat de les poblacions de la serralada, sobre temes que han estat objecte del nostre treball –els masos o els molins hidràulics– o que formen part de projectes de recerca en curs, com el dels usos de l'aigua. A més, s'han fet presentacions de llibres com la Flora de la serra de Montsant o Escaladei, la cartoixa de Montsant, dos treballs cabdals pel que fa al patrimoni natural i cultural del territori.



Conferència sobre les dones als pobles de Montsant. Escaladei

D'altra banda, s'ha presentat una nova exposició itinerant de fotografies antigues –amb la col·laboració del Parc i de l'associació de dones de la Morera i Escaladei– sobre el treball i la vida quotidiana de les dones en aquest pobles. Acompanyada d'una conferència amb projecció d'imatges, enceta una nova línia de difusió.



Exposició «A casa, al tros i al carrer. Imatges de dones als pobles de Montsant»

L'estiu és també temps de recerca. D'entrevistes amb la gent gran dels pobles, de sortides al camp a documentar el patrimoni arquitectònic, propiciades per les vacances de l'activitat laboral i dificultades per la temperatura: tot no es pot tenir. Sobre les festes o el treball diari, sobre les últimes setmanes de la Guerra Civil a Montsant, enguany, en un programa de recerca que s'emmarca en el coneixement del patrimoni històric de la muntanya, que treballem amb el Parc Natural i que ha comptat amb un ajut del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. De recollida d'imatges i de noves propostes d'investigació. En la nostra manera de treballar, la divulgació dóna suport a la recerca, motiva noves col·laboracions, i forneix noves activitats.



Presentació de la Flora de la serra de Montsant a Ulldemolins

S'acaba l'agost i no tornem de vacances, només hem canviat el ritme de feina.