divendres, 20 d’abril del 2012

Sant Jordi 2012: llibres, dracs i projectes


Aquest Sant Jordi, Carrutxa serà present a la festa. A Reus, amb la parada situada darrera de l’absis de la Prioral. A Cornudella, a través de l’activitat Descobreix el drac.

Publicacions: la divulgació constant
Any rere any, la parada serveix per oferir de manera explícita als reusencs una part de la feina que l’entitat ha fet durant els seus 32 anys de trajectòria: aquella que es pot trobar en les dotzenes de publicacions que ha editat fins avui sobre els diversos camps del patrimoni etnològic.

En uns temps en què sovint es parla de cultura en termes de despesa i de retallades, Carrutxa segueix creient en la funció de la cultura per al creixement personal i col·lectiu. Per això continuem treballant per oferir, a la ciutat i al territori on treballem, els resultats de les recerques que realitza l’equip de treball de l’entitat. Tal com s’ha afirmat sovint, conèixer com som i com hem arribat fins aquí– des d’aspectes tan diferents com l’aprofitament dels recursos, l’estructura social, les creences, les idees polítiques i les expressions col·lectives a través de la festa– ens ha de permetre tenir uns criteris més sòlids per decidir on volem anar com a societat.

Els llibres són una de les formes de divulgació per les quals ha apostat Carrutxa per retornar a la societat els resultats de les recerques que realitzem, a més de moltes altres com les  exposicions, les xerrades, les rutes comentades, les publicacions a la web, les intervencions als mitjans, etc. Els llibres permeten una divulgació permanent, consultable molt més enllà del lloc i del moment de la seva edició. Gràcies als canals de distribució, les publicacions de Carrutxa són adquirides actualment en petites i grans llibreries d’arreu dels Països Catalans. I, des d’allà, continuen fent la seva feina.

Per això, aquest Sant Jordi hem fet èmfasi a recordar aquest bagatge de publicacions a través del perfil de Carrutxa al Facebook, sota l’epígraf Per Sant Jordi, llibres de Reus a la parada de Carrutxa (https://www.facebook.com/events/425647120795167/) Us convidem a visitar-hi un tast de 20 dels llibres editats els darrers anys i redescobrir aspectes com


Descobreix el drac, a les escoles i a Cornudella de Montsant
Després de tres edicions amb un notable èxit del programa de divulgació Descobreix el drac sobre el bestiari fantàstic a l'arquitectura –format per una conferència amb projecció d'imatges i una exposició itinerant–, Carrutxa va decidir l'any passat que calia deixar reposar un temps aquesta activitat de divulgació, que s'organitzava a l'entorn de Sant Jordi a Reus.
Ara, les persones interessades en aquest projecte poden accedir de manera gratuïta als recursos didàctics generats pel projecte a través del lloc web de l'entitat (http://www.carrutxa.cat/drac), els quals ja estan disponibles. És una activitat que es pot realitzar a nivell particular i que també estan duent a la pràctica diversos mestres i professors de la ciutat amb els seus alumnes.
Mentrestant, enguany Descobreix el drac s’ha traslladat a Cornudella de Montsant, amb el suport de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant. Els dies 22 i 23 l’exposició es podrà visitar a la Sala d’Exposicions municipal. I el dia 24 a la tarda es farà l’activitat amb els alumnes tant de l’Escola Dr. Aiguadé i Piñol com al SIN Montsant de Cornudella.
La conferència amb projecció d'imatges sobre el bestiari fantàstic està adaptada als nivells de Primària i Secundària. S’hi donaran a conèixer les característiques i atributs tant d’aquells animals fantàstics (dracs, serpents, bèsties híbrides…) com d’aquells animals reals –com ara àligues o llegons– a qui se’ls atribueixen propietats fabuloses segons la creença popular. Tot plegat, acompanyat d’imatges recollides d’elements decoratius arquitectònics –trucadors, arcs de balcó, gàrgoles– de pobles del Priorat, principalment. A més, l’activitat es complementa amb un mapa de la vila de Cornudella on hi ha ubicats més d’una desena d’elements i que pot ser un recurs perquè els xiquets i xiquetes els localitzin dins de la trama urbana.

Projectes per treballar
Alhora, a Reus, enguany la manca d'acord amb Cultura ha impossibilitat la programació d'una nova ruta adreçada als escolars durant Sant Jordi.
Des de l'entitat s’havia començat a treballar en una nova activitat, en la mateixa línia de combinar una sessió amb projecció d'imatges i una ruta pels carrers del nucli antic, adaptant l'activitat als diferents nivells de Primària i Secundària. Per a fer aquesta activitat –tant pel que fa a l'espai de realització, com a la producció dels materials digitals o sobre paper– l'entitat necessitava ajut econòmic i d’infraestructura.
A data d'avui, Carrutxa no ha aconseguit aclarir quin és el grau de col·laboració per part de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus per als nostres projectes relacionats amb la difusió del patrimoni cultural de la ciutat. Per aquest motiu, l'entitat ha optat per no programar activitats específiques adreçades a les escoles durant la diada de Sant Jordi.
En siguin conscients o no els seus responsables, aquesta manca de definició en les polítiques culturals municipals perjudica els reusencs. El projecte no realitzat que acabem d’esmentar n’és només un exemple. No es tracta de marejar la perdiu, repartir bones paraules i anar perdent el temps. Es tracta de saber cap on es vol treballar i amb quins mitjans. Sense un plantejament clar, és impossible l’esforç col·lectiu per fer res.
Mentre es decideixen, però, a Carrutxa continuem treballant, amb tots els mitjans –humans, materials, econòmics– que puguem. Perquè creiem fermament en l’obligació de contribuir al coneixement i al debat col·lectiu.


Montserrat Flores
Membre de Carrutxa